Jak vybrat kvalitní lyžařské brýle

26.11.2013 18:52

Lyžařské brýle jsou nezbytnou pomůckou pro každého sjezdaře. Nejen že je příjemné dívat se skrze brýle, když svítí ostré zimní slunce, ale každý ocení i ochranu očí za nepříznivého počasí. Lyžařské brýle vás chrání i před chladem a poskytují ochranu očí před mechanickým poškozením. Navíc vám umožňují vzít si na svah i dioptrické brýle.

Na co si dát pozor při výběru kvalitních lyžařských brýlí?

 

Světelné podmínky

Nikdy nesmíme zapomenout na to, kdy a kam se lyžích vydáváme. Pokud se na hory vydáváme příležitostně, nemá smysl kupovat si drahé brýle se speciálními vrstvami vhodných do mlhy a deštivého počasí.

Většina barev zorníků je vhodná do slunečna až polojasna (barva oranžová až citrus), takové podmínky totiž bývají na většině hor nejčastější. Žluté, oranžové nebo do růžova zabarvené zorníky vnímání kontrastu zlepšují, a tím pohled celkově rozjasňují.

Pokud ale vysvitne slunce, budou vaše oči brzy unavené. Do ostrého světla, například na ledovci, je vhodné volit brýle se zatmaveným zorníkem.

Existují i lyžařské brýle se zorníky, které se podle aktuálního počasí samy mění. Ale zorníky měnící zabarvení podle světelných podmínek většinou reagují na potřeby sjíždění příliš pomalu. Pokud vede sjezdovka po slunci i ve stínu, brýle nestihnou na rychlou změnu reagovat.

Polarizační čočky brýlí výrazně potlačují odražené světlo a zlepšují viditelnost, zejména na sněhové pokrývce

Pokud jsou brýle označeny ikonou OTG, jsou vhodné přes dioptrické brýle.

12493378448fsIBd.jpg100% ochrana lyžařských brýlí proti UV záření je již dnes standardem.

 

Odvětrávání

Podle toho, jak moc se potíte, vám postačí standard nebo budete potřebovat lepší odvětrání.

Anti-fog je speciální vrstva proti kondenzování vody, která zabraňuje mlžení skel a oceníte ji především za hustého sněžení či deště. Pozor i na to, že na helmě či čepici se nám usazuje vlhkost, kapky vody či sníh, takže při posunu brýlí z očí na helmu si namočíme polstrování rámečku a tím vlhkost v brýlích podpoříme.

 

Lyžařské brýle zkoušejte s helmou

Na trhu totiž v dnešní době najdeme mnoho zajímavých barevných kombinací a motivů, které lze vcelku bez problémů sladit se zbytkem naší výbavy. Ale to není jediné hledisko. Lyžařské brýle je lepší zkoušet s helmou, protože se může lehce stát, že k helmě brýle nesedí nikoliv kvůli barvě, ale především kvůli škvírám nebo odchlípnutí.