Čtecí brýle ze supermaketů

30.03.2014 18:18

Zrak nám zprostředkuje až 80% informací. Každý z nás jednou zjistí, že se čtením začíná mít problémy. Po 45.roce věku nastává u většiny lidí zhoršené vidění na blízko a tak oddalují text. Důvodem zhoršeného vidění je presbyopie, kterou způsobuje stárnutí čočky, jde tedy o přirozený vývoj oka. Snižuje se schopnost čočky zaostřit na blízké předměty, proto se prodlužuje čtecí vzdálenost. 

Někdo se snaží vyřešit problém zakoupením hotových čtecích brýlí v drogerii nebo v supermarketu. Tyto hotové brýle mají stejné dioptrie na obě oči, přitom většina lidí má na každém oku odlišné dioptrické hodnoty, o korekci astigmatismu nemluvě.

Také nesmíme zapomenout na PD číslo (vzdálenost zornic), které má každý člověk jiné a podle něhož se do brýlí individuálně zabrušuje střed brýlových čoček. Hotové čtecí brýle mají však PD číslo univerzální pro všechny. Oko se tak musí při nesprávné korekci namáhat, můžou vznikat bolesti hlavy a očí.

Také na kvalitu skel nejsou bohužel kladeny příliš vysoké nároky. Většinou se jedná o lisovanou fólii, která nesplňuje základní optické vlastnosti, ani vhodné úpravy jako tvrzení nebo antireflex.

1286814355cGmT5C.jpgZávěrem je nutné zopakovat, že hotové čtecí brýle mohou sloužit jako nouzové řešení například při čtení cen v supermarketu, nikdy ovšem nenahradí individuálně zhotovené brýle dle předpisu od očního lékaře.

Pokud pociťujete první potíže se čtením textu, měli by jste navštívit očního lékaře, který vám nejen předepíše správnou korekci, ale může odhalit  počínající oční vadu. Od lékaře dostanete předpis, na základě kterého dostanete příspěvek na brýle od pojišťovny. Brýle si pak nechte zhotovit dle individuálního předpisu v oční optice.